Varför går ränderna aldrig ur, som det sägs i uttrycket?

 

Uttrycket har vi alla hört och även zebrorna har nog funderat över detta. Men - detta med att ränderna ej går ur - är ett ordspråk som ungefär betyder att gamla vanor och beteenden är svåra att ändra.

Zebrans ränder innebär så fritt - att det alltid finns något kvar av en persons ursprung, tidigare liv eller verksamhet. Liknande är att - ränderna sitter i eller vissa ränder går aldrig ur.

Ett spanskt ordspråk på samma tema lyder ”hur mycket korpen än tvättar sig blir den aldrig vit”.  Samma ämne förekommer i sagan om Zebran som ville vara en häst.

Citatet: 

Zebran är ett randigt djur ränderna går aldrig ur har av många felaktigt tillskrivits Falstaff Fakir vilket är felaktigt. I Pelle Holms bok Bevingade ord kan man läsa följande:  
Zebran är ett randigt djur ränderna går aldrig ur - skrev Ernst Meyer i sin: //A-B-C-bok dem klokom till förnöjelse och dem enfaldigom till lärdom//  

Ramsan ingår i sin tur i det litterära arvet där Gunnar Wersén i Kalle Klätts ABC (1946) byggt vidare och har formen:

”Zebran är ett randigt djur,
ränderna går aldrig ur”
för dom är utav en sort,
som ej ens kan tvättas bort."


Thore Skogman - Ränderna Går Aldrig Ur
https://www.youtube.com/watch?v=ILd4bA5DYws

Randigt som klädsel och hos djur?
Randigt hos insekter och ormar är ju varselfärger som representerar fara. Getingens gul- och svartrandiga kropp är ingen tillfällighet. Anledningen till varför zebran har sina ränder har dock länge diskuterats. Flyta in på savannen bland buskage?

Randiga kläder är för oss är vanliga och moderna. Svart-och vitrandiga tröjor liksom blåvit-randiga är till och från moderna. Men randigt har inte alltid varit på modet. Genom tiderna har randigt ofta varit ytterst problematiskt för bäraren. 

Randiga plagg har sedan länge burits av slavar, tjänstefolk och straffångar. Sämst rykte hade mönstret på medeltiden då det förknippades med utfrysta och fördömda individer.

I ett flertal sydeuropeiska städer tvingades prostituerade och narrar bära randiga plagg för att inte förväxlas med vanliga hederliga medborgare. Dessutom brukade djävulen skildras med hjälp av attribut som behornat huvud och en randig, fläckig hud. Mönstret har länge levt kvar som en arketyp eller kod för att skildra lägre stående eller tvivelaktiga figurer.  

Idag har vi släppt de tankarna och använder mest det vi vill.

Källor:
sqata.se
de.wiktionary.org
djur.cob.lu.se
youtube.com


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blekingeligan utförde rån och brott på 70 och 80-talet ...

2023 års nyord - varje år tar Språkrådet och Språktidningen fram en lista - här ...

Indianerna - och deras vapen som ex. gevär...?